divendres, 27 de novembre del 2009

El luxe de ser nen


La convenció dels drets de la infància compleix 20 anys.

El 20 de Novembre de 1989 es va firmar un text fonamental per millorar la situació dels menors de tot el món: La conveció dels Drets de l'Infant, impulsada per Unicef. En les seves 54 disposcicions es recull tot el conjunt de drets civils, polítics, culturals, socials i económics destinats a garantir a la infància la supervivència i el desenvolupament, a portar una vida plena en què no se la descrimini i en què es respectin els seus punts de vista. La convenció va ser firmada per tots els països del món, i ratificada com a llei per tots excepte dos: Somàlia i els Estats Units.
En les dues dècades d'aplicació de la Convenció s'ha aconseguit importants avenços en la millora de la vida dels infants(la xifra anual de morts de menors de 5 anys en el món a baixat de 12,5 milions el 1990 a 9 milions el 2008, per exemple, i s'han estès els programes educatius i d'atenció sanitària), però segeix quedant moltíssim per fer per aconseguir que en la meitat del planeta ser un nen no sigui un luxe, sinó un dret.
La sensibilització de la població és una eina clau perquè els estats s'impliquin en la lluita per defensar el més vulnerable de la societat, un sector que, a més a més, té la clau del futur. I si s'ha de començar per algú és pels mateixos nens:les escoles del primer món s'han de convertit en el viver on germinin les ànsis de justícia. I moltes han començat a fer-ho implicant-se en projectes educatius que fan de la cooperació el seu eix principal.

Jo crec que la sensibilització de la població és clau perquè els Estats s'impliquin en la protecció dels menors.
S'ha avançat, però queda molt per fer aconseguir que en la meitat del món, ser nen deixi de ser un privilegi, no creieu?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada